בעקבות משבר נגיף הקורונה, המכונה גם COVID-19 גיימרים ואנשים רבים מבלים שעות רבות מול מסכי מחשב, חלקם מוצאים את עצמם יושבים מול מחשב הרבה יותר ממה שנהגו בעבר. בעוד שהשימוש במחשב מספק בידור, דרך תקשורת ואף כלי חיוני לעבודות רבות, זה לא סוד ששימוש ממושך ומרובה במסכי המחשב עלול לגרום לנזק לראיה ולעיניים בטווח הרחוק. בעוד שבהווה לא ניתן להימנע לגמרי משימוש במסכים, ישנן טכנולוגיות המסוגלות להפחית בצורה משמעותית את הנזק שמסכי המחשב עלולים לגרום.
חברת אסוס (Asus), המייצרת מסכי מחשב לשימושים בייתיים, לגיימרים וליוצרי תוכן פיתחה גם היא מספר טכנולוגיות חשובות במיוחד לשמירה על בריאות וראיית המשתמשים. את שלל הטכנולוגיות הללו איגדה אסוס תחת המותג Asus Eye Care. אם אתם תוהים לעצמכם אילו טכנולוגיות כלולות ב-Asus Eye Care, על מה הן משפיעות וכיצד הן פועלות, המאמר הזה בדיוק בשבילכם.
Asus Low Blue Light
על ה-"אור הכחול" סביר להניח שרובכם שמעתם אבל לא כולם מבינים בדיוק מה זה. למעשה, ה-"אור הכחול" הוא אור כחול-סגול בעל אנרגיה הגבוהה יותר מזו של אור אחר וכתוצאה מכך הוא מסוגל לעבור ישירות דרך העין, ולא דרך הקרנית הממוקמת בקדמת העין ומגינה עליה מפני סוגי קרינה אחרות. כתוצאה מכך, אור כחול הנפלט ממסכי מחשב עלול לגרום נזק לעיניים אשר מתבטא באימוץ ייתר שלהן, כאבי ראש ואפילו בעיות שינה. עוד חשוב לציין כי ילדים פגיעים יותר לנזק לעיניים מכיוון שעדשת העין שלהם פחות אפקטיבית בסינון "אור כחול", והדבר מוסיף לסיכון תלוי-הגיל של ניוון מקולרי.

על מנת לצמצם כמה שאפשר את האור הכחול הנפלט ממסכי המחשב, כללה אסוס במסכי המחשב שלה את טכנולוגיית ה-Asus Low Blue Light. הטכנולוגיה הזו משמשת כמאין פילטר לאור הכחול וניתן להפעיל אותה בחמש רמות שונות, בין 0 ל-4 כאשר כל אחת מהן מסננת את האור הכחול ברמה שונה לשימושים שונים. יחד עם זאת, חשוב לזכור שבעת הפעלת הטכנולוגיה הזו, דיוק הצבעים של המסך עשוי לרדת שכן הוא מסנן חלק מן הצבעים.
- רמה 0: המצב הרגיל – ללא סינון אור כחול
- רמה 1: שימוש רגיל/משרדי במחשב הגורע רק במקצת מאיכות הצבעים
- רמה 2: מיועד לצפייה בתוכן כדוגמת תמונות, סרטונים וכדומה.
- רמה 3: המצב המומלץ לקריאה ארוכה וממושכת
- רמה 4: המצב המומלץ לסביבה חשוכה ובעל הסינון המקסימלי
Asus Flicker Free
ריצוד המסך, הנקרא באנגלית Flicker, הולך ונעשה נדיר יותר עם השנים אך עדיין קיים. הריצוד נגרם עקב זמן מחזור מהיר של הפעלה וכיבוי של התאורה האחורית של מסכי LED, המנסה לשמור על בהירות המסך. ניתן להבחין בריצוד המסך בעיקר בשימוש בבהירות נמוכה. בפועל, ריצוד המסך מזיק מאחר והוא גורם לאישון העין להתכווץ ולהתרחב ללא הרף, מה שגורם להתעייפות עיניים, מאמץ יתר שלהן ואף כאבי ראש.
טכנולוגיית ה-Flicker Free של Asus משתמשת בהתאמה דינמית וחכמה של תאורת ה-Backlight של מסך המחשב על מנת להפחית את תופעת הריצוד (Flicker) ככל הניתן. ההתאמה הדינמית שעושה אסוס מקטינה במקצת את הבהירות המקסימלית של המסך אך יחד עם זאת אינה פוגעת באיכות התמונה כלל. לדעתנו, טכנולוגיית Flicker Free חייבת להיות מוטמעת ולפעול בכל מסך מחשב שכן היא מסייעת בשמירה על העיניים ואינה גורעת מאיכות התמונה.

פאנל נוגד השתקפויות
אחת התופעות הפיזיקליות המתקיימות בפאנלים ומשטחים חלקים הינה החזרה של אור באופן ישיר, מה שגורם להשתקפויות ולאור מסנוור. תופעות אלו גורעות מחווית השימוש במסך ויחד עם זאת עלולות לגרום גם הן למאמץ יתר והתעייפות של העיניים. על מנת להימנע מתופעות אלו משתמשת אסוס פאנל בגימור מאט ולא חלק. מסכי המחשב של אסוס המגיעים עם דרוג A+ משתמשים במשטח לא-חלק בגימור מאט כדי לפזר את האור המוחזר מן המסך. הדבר מקל על העיניים בראיית התכנים המוצגים מן המסך וכמובן שמפחית את התעייפות ומאמץ העיניים. מסכי מחשב בעלי גימור מאט מפחיתים גם את ההשתקפות ממקורות תאורה כמו שמש ומנורות פלואורסצנטיות.
ארגונומיות
לבסוף, הארגונומיות שמשפיעה לא רק על העיניים אלא על הגוף כולו. מיקום מסך המחשב בזווית ובגובה המתאימים יפחיתו את הצורך להסתכל בזווית על המסך, יעזרו בשמירה על גב ישר ובאופן כללי ימנעו נזקים בטווח הארוך לכל הגוף. לכן, חשוב מאוד לוודא כי למסך המחשב שאתם רוכשים קיימות אפשרויות התאמה כדוגמת שינוי גובה, Tilt ועוד. אנחנו לא מתכוונים לדבר יותר מידי בהרחבה על נושא הארגונומיות שכן המודעות סביבו היא רבה וקיימים לא מעט מאמרים בנושא ברשת.
למידע נוסף אודות טכנולוגיית Asus Eye Care ורשימת מסכי המחשב של אסוס התומכים בטכנולוגיה הזו לחצו כאן.